Acnetherapie

Acne kan op verschillende leeftijden optreden en het kan op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen zoals in het gezicht, op de rug, schouders of het decolleté. Acné wordt gekarakteriseerd door verschillende factoren. Zoals verhoogde talgproductie, versterkte verhoorning van de huid en de haarzakjes en ontstekingsreacties. Zeven op de honderd mensen hebben ermee te maken (gehad). 

Door de ontsteking ontstaat er schade aan het collageen en ander weefsel waardoor er blijvende veranderingen optreden in de huidstructuur en verbindweefseling optreedt. Er kunnen littekentjes en/of verkleuringen ontstaan.

Onder andere in de puberteit is de productie van bepaalde hormonen, de androgene hormonen, hoger. Dit stimuleert de talgkliertjes in het gezicht, op de rug en de borst, ze  worden groter en er wordt meer talg aangemaakt die bovendien dikker is van samenstelling.

Voorbeelden van oorzaken van acne kunnen zijn hormonale factoren (puberteit, menstruatie, zwangerschap),  genetische factoren, stress, druk en/of wrijving op de huid, geneesmiddelen, overmatig krabben en uitknijpen, sterke klimaatwisselingen, en overgevoeligheden.

De therapie wordt afgestemd op de specifieke kenmerken van de acne en de huid ter plaatse. Deze kan bestaan uit het deskundig voorbehandelen en verwijderen van overtollige talg in de huid, uit het geven van  glycolzuurpeelings, microdermabrasie,  het gebruik van de Dermapen en vaak  wordt ook de Bioptron-lichttherapie ingezet. Er wordt tijd genomen voor gerichte adviezen betreffende verzorging en leefwijze. Deze behandelingen kunnen op zich zelf staan, maar zijn ook heel goed te combineren met de therapie van huisarts of dermatoloog.