Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is de behandeling van oedeem oftewel zwellingen ten gevolge van overbelasting van het lymfestelsel. Doel van deze therapie is het verbeteren van de functionaliteit, de vermindering van de pijn, ondersteuning en verbetering van de vochtafvoer en bevordering van de wondheling.

Oorzaak oedeem

Bij primair lymfoedeem is het lymfestelsel in oorsprong verzwakt door een aangeboren aandoening. Secundair  lymfoedeem ontstaat door externe factoren, zoals een operatie, ziekte, trauma, vaatproblemen en bestraling.

Onderdelen van de Oedeemtherapie

 • Manuele lymfedrainage
  Middels een massagetechniek wordt het overtollig vocht naar de afvoerende lymfeklieren geleid.
 • Compressietherapie
  Vocht naar de lymfklieren afvoeren door druk uit te oefenen door middel van bandages, compressen en circ-aid.
 • Ademtherapie
  Ademhalingsoefeningen die de afvoer van lymfevocht verbeteren.
 • Oefentherapie
  Door middel van oefeningen leert de patiënt zelfstandig het oedeem onder controle te houden met activeringsoefeningen voor het lymfesysteem en zelfdrainage.Ook ontvangt men voorlichting over huidverzorging, preventie en zelfhulp.
 • Lymftaping
  Taping met speciale tape zorgt voor verbetering van onderhuidse circulatie en bevordering van lymfafvoer.

MammaCare Netwerk
Dermafocus is aangesloten bij het MammaCareNetwerk van het UMCN St. Radboud in Nijmegen. Het doel van het netwerk is om de kwaliteit van zorg voor patiënten met borstkanker in de regio Nijmegen te verbeteren door middel van betere samenwerking tussen de zorgverleners.